Foto: apiguide, Shutterstock
Foto: apiguide, Shutterstock

Overraskende mange af vores varer i Danmark stammer enten direkte fra regnskoven eller indeholder ingredienser derfra, og derfor kan vi gøre meget for Amazonas ved at være mere bevidste forbrugere og stille krav til politikerne.

Meningsløsheden og manglen på kontrol er til at tage at føle på, når man befinder sig langt væk og kun kan være tilskuer til de omfattende skovbrande i Bolivia og Amazonas generelt.

 

Men selv om vi er for langt væk til at slukke de igangværende brande, er der heldigvis en masser ting, vi kan gøre for at beskytte Amazonas.

VÆR EN OPMÆRKSOM FORBRUGER

Amazonas føles for de fleste som langt væk, men du har sikkert mere at gøre med regnskovene, end du tror. Overraskende mange af vores dagligdagsvarer i Danmark stammer enten direkte fra regnskoven eller indeholder ingredienser derfra. Både flæskesteg, papir, havemøbler, trægulv, kuglepenne, shampoo, brød, færdigretter, chokolade, makeup, slik – og jeg kunne blive ved.

Soja importeres fra regnskov til de danske svinestalde, hvor det bruges som foder. Mange gulve, møbler og interiør fremstilles af tropisk træ, fordi det er kendt for at være særligt hårdt og slidstærkt. Palmeolie bruges som fedtindhold og til at give den rigtige konsistens i mange af vores forbrugsvarer.

Derfor kan du gøre meget, hvis du er opmærksom på dit eget forbrug og følger nogle få principper.

1: Køb produkter med certifikater fra FSC, RSPO eller Rainforest Alliance i stedet for dem uden. Og prøv helt at undgå tropiske træarter. Der er mange sunde, slidstærke skandinaviske og europæiske træarter.

 

2: Tjek varedeklarationen efter palmeolie, for måske produktet på nabohylden kunne tænkes at være uden. Det kan godt være meget svært at gennemskue, om den vare, du står med i hånden, indeholder palmeolie, da det går under en mængde aliasser. Olien går for eksempel også under navne som vegetabilsk olie, hexadecylic, sodium leureth sulfate, glycecyl, palmitate og andre afarter af ordet palm.

 

3: Køb Lokalt: CO2-udledningen ved varetransport fra Amazonas til Europa er også til at tage at føle på, så prøv at købe mere lokale varer.

 

4: Spis mindre kød: Og spis lidt mindre kød. Ja, vi er trætte af at høre det, men kød er en klimasynder, både hvad angår udledning af drivhusgasser, men også fordi produktionen fører til afbrænding af skov for at give plads til græsningsarealer og produktion af dyrefoder.

Lad os begrave forestillingen om, at det enkelte individ ikke kan gøre en forskel. Du kan stille krav til dit lokale supermarked gennem dit forbrug, og fortælle dine omgivelser om problemet og om, hvad man kan gøre.

Mange ved ikke bedre, så lidt vidensdeling kan hjælpe. For eksempel er det tydeligt, at der er kommet langt større fokus på plastikforurening de seneste år, som følge af en massiv medieindsats og udbredelse af information på området.

Og sidst, men ikke mindst må vi også stemme på de politikere, der ikke bare tager klimakrisen alvorligt, men også handler på den (link til T4F-page hvor vi beskriver kamoagnen!)

Kort_FCBC_skovbrande_2019+2020.png
11697.jpg

VÆR EN OPMÆRKSOM FORBRUGER

Køb produkter med certifikater fra FSC, RSPO eller Rainforest Alliance.

Tjek varedeklarationen efter palmeolie.

 

Måske produktet på nabohylden kunne tænkes at være uden. Palmeolie går også under navne som vegetabilsk olie, hexadecylic, sodium leureth sulfate, glycecyl, palmitate og andre afarter af ordet palm.

Køb lokalt.

 

CO2-udledningen ved varetransport fra Amazonas til Europa er til at tage at føle på, så prøv at købe mere lokale varer.

Spis mindre kød.

Ja, vi er trætte af at høre det, men kød er en klimasynder, både hvad angår udledning af drivhusgasser, men også fordi produktionen fører til afbrænding af skov for at give plads til græsnings-arealer og produktion af dyrefoder.

Billedtekst: Alene i Bolivia er der siden 2019 brændt 4 millioner hektarer skov af. Chiquitano-skoven er én af Sydamerikas mest artsrige skovområder, og indeholder uerstattelig natur.