Foto: apiguide, Shutterstock
Foto apiguide, Shutterstock.jpg
Foto: apiguide, Shutterstock

Regnskoven ryddes på grund af handel med træ, for at skabe plads til kødkvæg og for at lave marker med oliepalmer og soja.

​​

Bolivia mistede i 2020 hele fire millioner hektar til brande, hvoraf 850.000 hektar var tropisk skov og i Brasilien brændte 2,7 millioner hektar skov ned. Det viser tal indsamlet af den bolivianske NGO La Fundación para la Conservación del Bosque Chiquitano (FCBC).

Ukontrolleret jagt efter tømmer og landbrugsjord er de primære årsager til de forsatte skovafbrændingerne. Koblet med høje temperaturer, manglende nedbør og kraftige passatvinde kommer brandende hurtigt ud af kontrol.

Afbrændingerne af tropisk skov har katastrofale konsekvenser for mennesker og naturen - både her og nu og på lang sigt.

 

Fortsætter ødelæggelserne frygter forskere at de tropiske skovområder i Sydamerika forsvinder – de kalder det for 'tipping point'. Det vil sige et punkt, hvor skovene ikke længere kan genoprette sig selv og i stedet ender som tør savanne.

 

DERFOR RYDDES TROPISK SKOV

SVIN og SOJA: Fra 1990 til 2016 er der fældet 1,3 millioner kvadratkilometer skov. Den europæiske import af blandt andet oksekød, palmeolie og soja bidrager til presset på de tropiske skove! Alene Danmark importerer hvert år 1,7 millioner tons soja, og en stor del kommer fra netop områder, hvor skovene er blevet ryddet til landbrug. Godt halvdelen af den importerede soja bruges til svinefoder.

 

TRÆ: En stor del af det træ, der kommer fra regnskoven, fældes og handles ulovligt i en kæmpe ulovlig industri, som trives på grund af dårlige eller svære kontrolforhold, korruption og kriminalitet. Ifølge Rainforest Foundation UK foregår snyd ofte ved, at træ fra fredede områder og områder med stor naturværdi blandes med træ fra steder, hvor det er tilladt at fælde. Udviklingslande taber ifølge EU årligt 10-15 milliarder euro på ulovligt træ i form af manglende indtægter og skatter. Penge, som kunne være gået til opbygning og forbedring af landenes tilstand. I stedet høster udenlandske selskaber profitten på træet, og pengene forsvinder ud af landene.

PALMEOLIE: Der er god forretning i for eksempel palmeolien, fordi den i sig selv er en af de mere effektive planteolier. Den er nem at producere og giver et større udbytte pr. areal end andre olieplanter, men der foregår en massiv afskovning for at gøre plads til markerne

NO soya.png
NO Illegal logging.png
NO Palm oli.png